Euroopan parlamentin äänestyslipukkeet löytyvät jostain sieltä mainospostin seasta. Kannattaa etsiä ne talteen ennen kuin viette paperit kierrätykseen. Tilastokeskuksesta katsoin, että äänestysprosentti eduskuntavaaleissa 2011 oli 70,5 kun se EU-vaaleissa 2009 oli vain 40,3. Voisiko tästä päätellä, että Brysselissä päätettävät asiat tuntuvat meistä kaukaisilta? Yksi tyyppi kysyikin minulta, että kannattaako sitä nyt mennä äänestämään lainkaan näissä vaaleissa. Tietenkin kannattaa! Ai miksi? Öö, no tuota kun..

Piti oikein itsekin paneutua aiheeseen. Miten EU vaikuttaa elämääni? Mitä tulee mieleen Euroopan parlamentissa päätettävistä asioista? Kaikki muistavat ainakin kurkkudirektiivin. Maataloustuet puhuttavat säännöllisesti. Meidän satunnais-röökaajien lempparit, siis menthol-savukkeet kielletään pian – sekin EU:n toimesta. Sieltä EU:sta tulee kyllä kaikennäköisiä paskadirektiivejä, joilla rajoitetaan meidän suomalaisten oikeutta toimia parhaaksi näkemällämme tavalla. Ja kaiken kukkuraksi Suomi vaikuttaa olevan EU:ssa ainoa maa, joka orjallisesti noudattaa annettuja säädöksiä ja lakeja! Jos jokin kiva on kiellettyä ja jos jokin yksinkertainen on tehty vaikeaksi, niin EU:han sen on tehnyt. Ja vauhtiin kun tässä päästiin, niin ei voi jättää mainitsematta niitä Kreikan tukipaketteja. Kamalaa shaibaa, joten äänestysperustelu numero yksi: Jos et äänestä jonkin asian puolesta, äänestä sitä vastaan.

Olen tietty kuullut myös pari muuta seikkaa EU:sta ja sen vaikutuksista Suomeen. Eilisessä Hämeenlinnan Vihreiden järjestämässä tilaisuudessa Ville Niinistö nosti esiin konkreettisen esimerkin siitä, miksi tarvitsemme yhteisiä päätöksiä. Kalamiehenä ympäristöministerimme mainitsi kestävän kalatalouden. Itämeressä uivat lohet nousevat jokaisen Itämerta reunustavan maan jokiin, ei ainoastaan Suomen. Jos me olemme heränneet suojelemaan kalakantaamme, kaikki toimemme ovat hyvin voimattomia, jos naapurimaamme eivät toimi yhteisessä vedessämme uivien kalojen kohdalla samalla tavalla. Siis äänestysperustelu numero kaksi: Jos äänestit eduskunta- tai kunnallisvaaleissa, se ei vielä riitä, sillä usein vasta yhtenäinen, rajat ylittävä politiikka on tarpeeksi tuloksellista.

Yhtenäisen politiikan tarve on erityisen tärkeää ympäristöpolitiikassa. Kun puhutaan ympäristön suojelusta ja kestävästä kehityksestä, usea tulee todenneeksi, ettei sillä ole mitään väliä, kuinka hyvin me täällä pienessä Suomessa asiat hoidamme, kun ne kuitenkin muualla sotketaan. Jos ajattelet näin, ymmärrät myös, mikä merkitys on Euroopan mittaisella yhteistyöllä. Tietenkin voidaan väittää, ettei sillä ole mitään väliä, kuinka hyvin me täällä Euroopassa asiat hoidamme, kun ne kuitenkin muualla sotketaan. Mutta kyllä sillä on jo vähän väliä. EU on vaikutusvaltainen osa maailmaa. EU:n politiikka vaikuttaa sekä sen omiin jäsenmaihin että ulospäin muille talousalueille. Äänestysperustelu numero kolme: Jos olet huolissasi ilmastonmuutoksesta, ymmärrät sen vaativan laajaa yhteistyötä, jossa EU voi toimia suunnannäyttäjänä.

EU:n kansalaisina voimme liikkua ja oleskella vapaasti unionin alueella, mikä on helpottanut ja laajentanut meidän työelämää, opiskelua ja matkustamista merkittävästi. Oletteko koskaan ajatelleet EU:n osuutta rauhaan tai ihmisoikeuksiin Euroopassa? Oletteko koskaan ajatelleet rauhan ja ihmisoikeuksien osuutta omaan arkipäiväiseen elämäänne? Äänestysperustelu numero neljä: Euroopan Unioniin liittyy paljon sellaisia jokapäiväisiä asioita, joita emme vain tule ajatelleeksi. Siksi nämäkin vaalit koskettavat meistä jokaista.  

Ihmiset ovat ilokseni keskustelleet sosiaalisessa mediassa ehdokkaista. Hieman kyseenalaista kiinnostusta on herättänyt Ylen neljän minuutin pikavaalitenttivideot, joissa jokainen ehdokas ei ole täydellisesti loistanut ulosannillaan. Itsekin hihittelyyn sortuneena totean, että kyseenalainen keskustelu vaalien ympärillä on parempi kuin ei keskustelua lainkaan. Mennään siis äänestämään huolimatta siitä, ketä äänestämme, (5. perustelu) koska meillä jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseemme ja Suomi on demokraattinen maa. Vain äänestämällä vaikutat.

Ja viimeisenä: Kyllä minä olen sitä mieltä, että jos et äänestä, niin älä sitten valitakaan. Äänen antaminen tuo (ah sen niin ihanan) valitusoikeuden asioiden päivittelyoikeudesta puhumattakaan!