Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä on suuria talouskytköksiä. Eurooppalaiset ovat levittäytyneet USA:n rahoitusmarkkinoille turvatakseen varantojaan, jos Euroopassa tulisi paha taantuma ja toisin päin. Ei ainoastaan yksityiset omistajat vaan koko finanssiala on globalisoitunut. Eurooppalaiset rahoitusyritykset tekivät sijoituksia Yhdysvaltoihin, ja kun Yhdysvallat sukelsi jouduttiin mekin Euroopassa pidättelemään hengitystä. Jo sillä yksinään oli vaikutuksensa talouteen, mutta tästä lähtenyt kierre syöksi meidät varsinaiseen lamaan. Kun yritykset saavat takkiinsa myös Euroopassa, vaikuttaa se heti työllisyyteen. Työttömyys on kallista valtioille, jotka helposti velkaantuvat hoitaessaan työttömyyttä. Näin kävi myös Euroopassa.

Se ei ollut kuitenkaan ainoa syy. Kukapa ei olisi kuullut siitä Kreikasta ja tukipaketeista? Kreikassahan kävi siis niin, että uusi hallitus huomasi edellisen hallituksen kaunistelleen maan budjettivajetta, todellisuudessa vaje oli ilmoitettu määrä tuplana. Kertoivat huomionsa kiltisti julkisuudessa, virhe! Tästä nimittäin seurasi, ettei Kreikka enää saanut lainaa, koska heihin ei luotettu. Samalla alkoi liikkua huhut myös muiden Euroopan maiden (muistatte, lööpeissä puhuttiin Italiasta, Portugalista ja Espanjasta) budjettivajeista. Epäiltiin (syystäkin), onko EU-maiden talous todella niin hyvällä mallilla, kuin on näytetty julkisuudessa. Epäilykset johtivat luottamuspulaan. Sijoittaisitko tai lainaisitko itse, jos et luottaisi että saat rahasi sovitusti takaisin? Markkinat eivät siis toimi, jos ei ole luottamusta. 

Aiheen tiimoilta voitaisiin myös kommentoida enemmän Euroopan maiden velkatasoa ja tarkastella myös, millainen vaikutus yhteisellä valuutallamme eurolla oli laman syvenemiseen. Mennään kuitenkin suoraan niihin seurauksiin. Niistä en aio kirjoittaa itse, sillä törmäsin loistavaan artikkeliin koskien nimenomaan Kreikan esimerkkiä. Kehotan kaikkia lukemaan tämän. Erittäin havainnollistavia esimerkkejä siitä, millaisia laman seuraukset on meille ja erityisesti miksi.

http://www.hs.fi/tiede/S%C3%A4%C3%A4st%C3%B6t+tappavat+ei+lama/a1386565241336

Artikkelin lukemisen jälkeen alkaa mietityttää Suomen rahapolitiikka sekä tulevat niihin liittyvät uudistukset. Mitäköhän on käytännön tasolla luvassa sote puolella? Mikä on sen vaikutus hyvinvointiimme? Artikkelin liittyessä terveyteen, voin kertoa esimerkin omalta kohdaltani (se liittyy sukupuolielimiin, joten nyt voit harkita, haluatko jatkaa lukemista, ai kamala!). Sain viime vuoden kesäkuussa papa-testistä seurantaa vaativan tuloksen. Sanottiin, että tulee automaattisesti kutsu kokeisiin tasan vuoden kuluttua. Tuosta vuodesta on nyt kulunut vuosi ja 6 kuukautta, eikä kutsua ole kuulunut. Voinkohan olettaa parantuneeni? Myös viime hammaslääkärikäynnillä antoivat tarkat ohjeet, koska soittaisin seuraavaa aikaa. Soitettuani aikaa minulle vastattiin, ettei minulla ole tarvetta lääkärille vielä ainakaan vuoteen ja se on nykyisin aivan yleinen, pätevä käytäntö. (Käytäntö oli siis muuttunut vuoden aikana.)

Minulla on onneksi varaa tarkistuttaa ylä- ja alapäät kyllä yksityiselläkin, monella ei ole.

Mitä sitten opimme tästä Kreikan esimerkistä? Jos kaikki uskoo, että talous on mallillaan, niin raha virtaa ja meillä on hyvä olla. Tietenkin valehtelemisen synnyttämä kupla puhkeaa jossain vaiheessa johtaen mahdollisesti kamaliin seurauksiin, joihin nyt Kreikassa on ajauduttu - hyvinvointi laskee huomattavasti. Mihin talous ja sitä kautta siis hyvinvointimme on oikein sidottu? Numeroihin pankkitileillä, osakesalkuissa ja pörssissä, taloussopimuksiin, rahaan. Nämä numerot ovat enemmän sidoksissa valheisiin ja olemattomiin asioihin, kuin realismiin. Kreikassakin olisi olemassa tarpeeksi lääkäreitä, todennäköisesti myös tarpeeksi työkaluja heille hoitaa kaikkia potilaita. Mutta niin ei tehdä, koska rahapolitiikka määrää tehdä toisin. Me voisimme ruokkia tällä hetkellä kaikki maailman ihmiset, mutta raha määrää, kenelle sitä annetaan. Meillä on olemassa maapallolla itsemme elättämiseen ja hyvinvointiin vaadittavat resurssit, mutta raha ohjailee meitä käyttämään niitä aivan päin persettä ja epätasa-arvoisesti. Onko tässä teidän mielestä edes hiven järkeä?