Olen ollut mukana perustamassa Hämeen Aikapankkia. Oma tarpeeni olla luomassa kotiseudulle yhteisöllistä vaihtopalvelua perustuu täysin angstiini nykyistä talousjärjestelmää kohtaan. Valitettavasti mielipiteeni ilmaisukanava on jokseenkin laimea, eikä sen tuloksena ole iskuja turkistarhoihin, poliitikkojen sähköposteihin tai ydinvoimalan turvallisuusaukkoihin. Ajattelin olevani vähän huono anarkisti, sillä henkilökohtaisella vakaumuksellani on lällyjä pehmeitä arvoja, joiden on tarkoitus näkyä ihmisten sosiaalisessa kanssakäymisessä ja yhteisöllisyydessä.

Mutta sitten alkoikin tapahtua ja sain uskottavuutta touhuilleni: itse verovirasto on puuttumassa asiaan! Aikapankin toiminta on nimittäin kriminaalia! Kuinka siistiä – nyt voidaan hankkia aikapankkilaisille nahkaiset liivit, joihin printataan vastikään suunniteltu logo! Aikapankin a-kirjaimen ympärille voidaan piirtää ympryä. Eläköön anarkismi!

Veroviraston mukaan aikapankeissa vaihdetaan työsuorituksia veroja maksamatta, kierretään siis veroja. "-Tällainen naapuriapuun vertautuva kukkien kasteleminen. Se on nyt mietinnässä, että onko se veronalaista vai ei, sanoo ylitarkastaja Manninen." (Yle.fi 18.6.2013)

Eikö verojen maksaminen perustu nimenomaan siihen, että voimme verovaroin pyörittää yhteiskuntaa, luoda sitä kautta toimivan yhteisön, jossa pidetään huolta myös heistä, jotka eivät siihen itse pysty? Millä muotoa on sitten perusteltua verottaa aikapankin toimijoita, joiden tarkoituksena on luoda toimiva yhteisö, jossa pidetään huolta toisista jeesaamalla oman osaamisensa mukaan? Kyllä nyt asiaan pitäisi poliitikkojen ottaa kantaa ja antaa veroviraston selvitysryhmälle jotain parempaa tekemistä.

Yksikään poliitikko, joka sallii verottajan puuttumisen aikapankkien toimintaan, ei voi enää puhua lähimmäisestä välittämisen puolesta. Kun yhteiskunnan varat (ja keinot) loppuvat esimerkiksi yksinäisyyden ja syrjäytymisen hoitamisessa, painotetaan kansalaisille yhteisvastuun merkitystä ja vaaditaan lähimmäisestä välittämistä.

Kun ne ahkerimmat kansalaiset (anteeksi, haluan antaa kunniaa muille pankkilaisille, en ottaa sitä itse) sitten saavat aikaiseksi jotain yhteisöllisyyttä synnyttävää, niin nähdään sauma senkin verolle panossa. On täysin toissijaista, kuinka aikapankin kautta vanhus voi saada ulkoiluseuraa, yksinhuoltaja tunnin kaupungilla vapaa-aikaa tai selkänsä venäyttänyt ikkunanpesuapua. On täysin toissijaista, että ollaan luomassa yhteisöllistä verkkoa, jossa toinen voi auttaa toistaan – niin kuin Suomen historiassa on ollut muinoin peräti tapana (!) tehdä. Ovat täysin toissijaisia nämä pehmeät arvot, kun aletaan laskea, mistä sitä verotuloa voitaisiin kerätä. Mihin unohtui järki? Logiikka? Kyllä nyt verottajan työryhmällä on menneet munat ja kanat sekaisin, kun ei tajuta pohtia, että mihin niitä verorahoja ylipäätään tarvitaan ja mistä niitä voidaan ottaa. Tässähän nyt yhteiskunta syö itseään toisesta päästä.  

Kukaan leipätyökseen remontteja tekevä ei niitä halua aikapankissa toisille vaihtoa vastaan tarjota, sillä se ei ole yksinkertaisesti hänelle taloudellisesti kannattavaa. Kyllä se remonttimies ihan reilusti utelee ennen töiden lukkoon lyömistä, että tarvitsettekohan kuittia. Aikapankilla ei ole mitään tekemistä veronkierron kanssa. Tunnen suurta myötähäpeää verottajan ajatuksen juoksusta.