Eilen illalla satuin vilkaisemaan uutisia. Siellä kerrottiin HK:n aloittavan yt-neuvottelut, jotka koskevat noin 300 henkilöä. Siinä miehelleni tokaisin, että kappas, ei luulisi tämän laman vaikuttavan näin voimakkaasti yhteen ruokatuotantopuljuistamme. Samaan hengen vetoon pohdimme, että niinköhän nämäkin tulevat potkut ovat edes laman syytä. Siellä varmaan pelataan vaan osakkeen omistajien tilipussiin käyttäen verukkeena ”näitä synkkiä aikoja”.

Enempää asiaa selvittämättä tunsin jo luissani, kuinka aavistukseni osuisi oikeaan tässä asiassa. Veri alkoi kohista päässä ja sarjakuvamaisia savupilviä nousi korvista. Siinä tulisena hoin hetken vittusaatanaa ja rauhoituttuani päätin ottaa asiasta paremmin selvää. Meneekö HK:lla huonosti?

HK:n tiedotteesta käy ilmi, että konserni on uudistanut strategiaansa sekä johtamis- ja toimintamalliaan vuoden 2012 aikana. Tämän strategian mukaisesti sekä liiketoiminnan tuottavuuden ja kannattavuuden kehittämiseksi aloitetaan siis yt-neuvottelut. Neuvotteluiden tavoitteena on 5 miljoonan euron tulosparannus vuositasolla. Kansankielellä: neuvotteluiden tavoitteena on saada 5 miljoonaa euroa enemmän voittoa vuodessa.

Kävin katsomassa HK:n osavuosikatsausta ja siitä käy ilmi, että yritys on tehnyt voittoa viime vuonna yhteensä 39,6 miljoonaa euroa. Tänä vuonna ensimmäisen 9 kuukauden aikana konserni on tehnyt voittoa 19,9 miljoonaa euroa, kun sama luku viime vuonna oli 22,1.

Nopeasti voimme laskea, että HK on jo 2,2 miljoonaa jäljessä viime vuoden voitosta. Kyllähän sitä pitääkin jo alkaa jonkin näköisiin toimenpiteisiin! Ei huomioida sitä, että yritys on joka tapauksessa päätymässä useita miljoonia euroja voiton puolelle. Eikä huomioida varsinkaan sitä, että ”Suomessa liiketoiminnan kannattavuus parani edelleen kolmannella neljänneksellä vuoden 2011 vastaavaan kauteen verrattuna”. Tästä huolimatta kolmensadan hengen yt-neuvottelut koskevat nimenomaan HK:n Suomen yksikköä. Näitä HK:n mainitsemia strategiauudistuksia on siis jo tehty ja ne ovat jo tuottaneet tulostakin. Se ei vaan riitä.

Käytännössä siis hyvin toimeentuleva yritys tulee irtisanomaan useita ja useita ihmisiä. Miksi? Tavallisen kadun tallaajan näkökulmasta tällainen uutinen kertoo siitä, kuinka huonosti yrityksellä nyt menee ja koska ajat ovat tällaisia, ovat nämä irtisanomiset välttämättömiä. Se ei pidä HK:n eikä useamman muun suuremman konsernin kohdalla paikkaansa vaan on usein aivan täyttä paskapuhetta. Ihmiset saavat fudut, koska konserni tavoittelee enemmän voittoa osakkeenomistajilleen. Kun he tuottavat enemmän voittoa osakkeen omistajilleen, ovat he kuuminta hottia sijoitusmarkkinoilla ja voivat jatkossakin pyrkiä tekemään enemmän voittoa enemmälle määrälle osakkaita.

HK määrittelee vastuullisuusohjelmassaan tärkeäksi osa-alueeksi työhyvinvoinnin. Mielenkiintoiset ajat heillä edessä.. Miten nämä irtisanomiset selitetään jatkaville työntekijöille ja kuinka he asian ostavat?
Ymmärrän kyllä, että mainitsemani luvut ovat vain yksittäisiä poimintoja. Se ei silti poista sitä tosiasiaa, mitä niillä yritän todistella. Ei se ole kuulkaa se lama, mikä tässä asiassa vaikuttaa satojen suomalaisten elämään. Se on ainoastaan liiketoiminnan yleinen luonne, jota kutsutaan voitontavoitteluksi.

Söin muuten aamulla HK:n kalkkuna leikkeleitä. Voi saakeli.