Saimme siskoni kanssa lopulta joulun hyväntekeväisyysasiat kuntoon, kun hän keksi idean jakaa halauksia ihmisille. Teimme pahvikyltin, jossa mainostimme, että nyt olis TARJOLLA ILMAISIA JOULUHALEJA. Menimme plakaatteinemme kotikaupunkimme kävelykadulle jouluaattoaamuna tarkoituksenamme riemastuttaa ihmisiä.

Ihmisten reaktiot olivat juurikin niin erilaisia kuin uskalsimme ennustaa. Eräs mummo pelkäsi, että nyt ne romaanit keksivät tämän saman idean ja varoitti meitä, ettei tulisi liiaksi mainostaa tätä halausjuttua. Hän viittasi rahaa kerjääviin ihmisiin. En oikein ymmärtänyt yhteyttä, sillä me annoimme ilmaiseksi. Usea ohikulkenut kysyikin, etteikö tämä maksa muka mitään. Yhtä moni kysyi, kenen hyväksi tätä teemme. Vastasimme, että teidän hyväksenne, hyvä rouva.

Taktiikka meni kutakuinkin niin, että ensin toivotimme hyvää joulua. Sitten hymyilimme kaikista leveintä ja ihaninta hymyämme. Vasta sitten uskalsimme ehdottaa ryhtymistä tositoimiin. Eräs 70-vuotias pappa pysähtyi kyselemään, eikö meillä ole kunnon poikaystäviä kun vieraita pitää halailla. Kunnon poikaystävät kun ovat nykypäivänä kiven alla, ihan totta! Pappa kertoi, että on itse ollut viimeiset 54 vuotta yhden reiän pilkkijä. Muistipa myös kertoa, että tosin hänellä on niin pieni, ettei sitä kehtaisi vieraille edes näyttää. Hieman pappa aprikoi ikäämme, ja pelästyi menneensä kertomaan lapsille rivouksia. Hän palasi kymmenen metrin päästä takaisin ja ojensi meille vastalämmöksi rasiallisen suklaata.

Muutama katse oli niin halveksuva, että jos olisimme hetkeäkään epäilleet omia tarkoitusperiämme, olisimme kuolleet häpeästä. Ymmärrän kyllä ihmisten ennakkoluuloja, ties vaikka olisimme yrittäneet halauksen lomassa viedä lompakon. Mutta olisi muutama tyyppi silti voinut jättää ne pitkät pahat katseet antamatta. Olisi kyllä riittänyt, että he kiersivät meidät kaukaa. Mitä pahaa nyt yhdessä halauksessa muka oli? Emme sentään jakaneet suudelmia, kielareista puhumattakaan.

Ihanampia olivat ihmiset, jotka pysähtyivät siihen halauksen hetkeen ja antoivat halauksen kestää sekunteja, lämmöllä vierasta tyyppiä rutistaen. Poistuivat sitten paikalta hämmentyneen hyvänoloisena, ja saattoivat mutista jotain ihanaa. Yhteissaldoksi saatiin about 35 halausta ja sydämemme olivat sulaa laavaa.