Kaikki maailman valtiot muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ovat velkaa toisilleen. Eilisestä Hämeen Sanomasta luin, että velkaantumisasteet useassa maassa ovat kasvaneet suositeltua korkeammiksi. Yhdysvalloissa on laskettu, että 2013 veroprosentti tulisi nostaa 65 %:iin, jotta voitaisiin maksaa valtion velan korko-osuudet. Velassa jatkuvasti raksuttava korko-osuus tulee luomaan tilanteen, jolloin velkaa tai sen korkoa ei voida enää maksaa. Tälläkin hetkellä maksetaan käytännössä pelkkää korkoa, velka ei lyhene lainkaan. Tähän mennessä on otettu lisää velkaa, jolla on maksettu edellistä velkaa ja sen korkoja. Potti sen kun kasvaa, tilanteesta piirtyy mielikuva ilmapallosta, johon puhalletaan koko ajan lisää ilmaa. Eipä tilanne näytä kovin paljon paremmalta yksityisellä puolellakaan – ihmiset ottavat velkaa ostaakseen asioita, joita he eivät usein edes tarvitse.

Rahataloutemme on vanhentunut. Käytännössä se on kestämätön, sillä se on alun perin suunniteltu matemaattisesti mahdottomaksi. Velkamme määrä kasvaa koko ajan, sillä niiden korko-osuudet eivät lakkaa kasvamasta. Kuitenkaan meillä ei ole rahaa niin paljon kuin velkaa. Kuinka voisimme koskaan maksaa siis velkojamme? Esimerkiksi viisi vuotta sitten Yhdysvaltojen ja sen asukkaiden velka oli yhteensä 53 triljoonaa dollaria. Kyseisenä vuonna Yhdysvaltojen taloudessa rahaa oli liikkeellä vaan 12 triljoonaa (en uskalla hakea päivitettyä tietoa vuodelle 2010). Tämä suhde kertoo rahataloutemme mahdottomuudesta. Emme voi nykyisessä rahataloudessa päästä koskaan eroon veloistamme, sillä rahan määrää ei voi loputtomasti lisätä. (Kyllä, niin tätä taloutta säädellään: tyypit vaan päättävät, että nyt olis tarve nousukaudelle, ”laitetaan pari triljoonaa rahaa lisää kiertoon”. Joskaan koko monimutkainen totuus ei ole tässä, mutta yksinkertaistettuna asia on näin.)
Ja kenen rahoilla maailma sitten pelaa niin kauan kuin se on mahdollista? Jos sinulla on miltsi taskussa, ja talletat (eli lainaat) sen pankkiin 5 % vuotuisella korolla, tienaat 50 000€. Tienaat sievoisen summan tuosta noin, tekemättä yhtään mitään hyödyllistä tämän yhteiskunnan eteen, keksimättä mitään uutta tai hyödyttämättä ympäristöäsi millään tavalla. Jos olet kuitenkin niin kuin minä, vähävarainen tai keskiluokkainen, ja lainaat pankista rahaa ostaaksesi kodin, maksat pankille korkoa niin paljon, että pankki voi maksaa miljonäärille palkkion hänen lainastaan sekä itselleen mukavan palkkion siitä, että lainasi sinulle rahaa. Niin se menee, köyhiltä rikkaille ja rahaa tulee rahan luo. (Ei tämä toki niin paljon harmittaisi, jos minulla olisi se miltsi.)
Voisimme kuitenkin hieman hidastaa tätä rahajärjestelmän täydellistä katastrofia, kaatumista, kuplan puhkeamista, suurta vararikkoa. Nimittäin keräämällä kaikki insinöörit lukkojen taakse! Teknologinen työttömyys vahvistaa nykyisen rahataloutemme toimivuutta. Kun ihmisillä ei ole työtä, ei heillä ole rahaa ostaa. Kun insinöörit eivät pääsisi suunnittelemaan ihmisiä korvaavaa teknologiaa, ei työttömyys kasvaisi. Sounds like a plan. Itse keksin!
No, joka tapauksessa, mihin nyt pyrin tällä pintapuolisella raapaisulla maailman taloudesta? Yritän vain sanoa, että meitä odottaa mullistava lama. Jää nähtäväksi, onko se jo alkanut. Henkilökohtaisesti toivon, että tulemme seuraavan muutaman vuoden aikana syöksymään kunnolla ja syvälle. Se pelottaa kovin, sillä minulla on kiva koti, enkä halua että pankki vie sen minulta. Mutta kaiken mukavuuden menettämisen uhalla, tippuisipa maailman talous rotkoon jo! Se pakottaisi meidät uusiin toimintatapoihin ja ratkaisuihin.
Tämän vuoksi julistan RUOKI LAMAA -kampanjan alkaneeksi. Miettikää nyt hyvät ihmiset, mitä ostatte ja mitä todella tarvitsette. Älkää kuluttako, tyydyttäkää vain tarpeenne. Mitä tarvitsette? Huooh, se onkin jo toinen juttu.
Poks.
ps. Tykkään insinööreistä.